Amnesty och den blinda tron

15 08 2010

Länge har Amnesty använts i media som moralguru. Säger Amnesty något så är det sant, så har det länge vart. Samtidigt har det höjts kritiska röster mot Amnesty och deras rapporter. För ett tag sedan så kom Amnesty med en rapport om den Nordkoreanska sjukvården. I den så pekar man ut sjukvården i Folkrepubliken som eftersatt och bristfällig. Detta gottade sig självklart liberaler och annat löst folk åt. Men WHO (World Health Organization) var snabbt ute och kritiserade Amnestys uppgifter.

WHO´s talesman Paul Garwood kallade Amnestys rapport för anekdotisk (!). Han menar att den innehåller uppgifter så gamla som från 2001 och att den inte lever upp till en vetenskaplig nivå.

”Alla uppgifter är från personer som inte befinner sig i landet” Sa Greenwood vid en pressträff…

WHOs generalsekreterare Margaret Chan beskrev tidigare iår den Demokratiska Folkrepubliken Koreas sjukvård som imponerande. Hon menar att man gjort stora framsteg med att förbättra den och att många länder har anledning att vara avundsjuka på Nordkorea.

Amnesty påstod att man i Nordkorea måste betala sjukvårdspersonalen för att få någon vård, detta menar dock WHO att man inte sett skymten av under sina hundratals fältundersökningar.

———

Varför gör Amnesty något sådant? Det skulle vara som att prata med de kubaner i överklassen som valde att lämna Kuba efter revolutionen om fördelningspolitik? Att använda sig av gamla källor och ensidiga intervjuobjekt kan bara leda till slutsatsen att Amnesty inte är så oberoende som de vill framstå och vi vill tro….

Amnesty som nästan skaffat sig moralmonopol, kan man inte lita på till hundra heller.

Flera källor är nödvändigt när man läser något eller hör något. Det finns alltid minst en sida till, och det är viktigt att båda för komma till tals!

Andra passet på raken, så nu blir det sova så man orkar med tredje imorn!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: