Sommar, sol och Semester

20 07 2010

Jag är ledsen för att jag inte har uppdaterat på ett bra tag. Tack för de fina mailen/kommentarerna och fysiskt verbala uppmuntringarna!

Det har vart sjukligt stressigt att jobba heltid och plugga heltid samtidigt, med lite kompletteringar på tentor osv. Så efter skolans slut har jag bara tagit det lugnt.. Förutom att åka till Amsterdam iof.

Nåväl. Mitt senaste inlägg innehåller lite fel, jag skrev det efter att ha slagit på nyheterna då informationen var knapp. Men Israel visade sitt rätta ansikte för världen, men som vanligt så är det bara intressant i fem minuter innan vi går vidare med något annat… t.ex så har ju kronprinsessan gift sig…. !

Men så här i semestertider så är det väl ett bra ämne att prata om… just semestern. I dagens Aftonbladet så skriver Jonas Milton, VD för arbetsgivarorganisationen Almega att industrisemestern är omodern och kostsam. HÄR KAN DU LÄSA ARTIKELN

Ordet ger minnen av en tid då nyinköpta Volvo Amazoner och rykande tvåtaktare från Saab fyllde vägar och campingplatser runt om i Sverige. Där svenskarna kopplade av till underhållning från Sveriges Radio i en stadig transistorradio från Blaupunkt, klädd i ett matchande skyddsfodral i konstläder. Den svenske industriarbetaren skulle få möjlighet till rekreation och vila under årets ljusaste månad. Det var en tid då resten av världen fick anpassa sig efter svenska semesterlagar. Ordet industrisemester ger också en tydlig fingervisning om att Sverige för några decennier sedan verkligen var ett industriland. Sverige var bilar, kullager och stål.

Här målar Milton först upp en bild av det gamla, det för honom töntiga sextio-sjuttio talen. Och det låter på honom som att arbetsgivarna tyckte att arbetarnas semester då var något naturligt och riktigt. Vilket naturligtvis är en lögn! De svenska arbetarna har fått kämpa för sina semesterveckor, och under sommaren så har en livsstil och ett sätt att leva byggts upp. Barn åker på koloni och badar med familjen, de åker med husvagn eller iallafall umgås alla tillsammans.

Milton fortsätter med att säga att statistiken visar att det är vanligare att sprida ut semestern under året. Men det han vill påpeka är inte det omoderna i semestern utan hans kärnpunkt börjar tydligare ses här:

Men det är inte bara våra semestervanor som ändrats. Förr kunde svenska industriföretag se till att man hade ett ordentligt lager att sälja av under sommaren. Man bunkrade helt enkelt varor för att kunna stänga igen under juli månad. I dag är det just-in-time som gäller. Då kostar det att stänga fabriken.

Det kostar att stänga fabriken… Här är kapitalets fasa, här är som alltid problemets kärna.

Artikeln avslutas med :

En ny undersökning från Almega visar att det svenska näringslivet investerar nästan lika mycket i det som kallas immateriella värden, vilket är tjänster, som i materiella värden. Det senare är teknik, maskiner och lokaler. Investeringarna i immateriella värden utgjorde år 2006 tio procent av Sveriges BNP. Det är tio procent av Sveriges BNP som varken har råd eller lust att ta semester när resten av världen jobbar.

Allt det nya till trots, så lever industrisemestern kvar. Sverige envisas med att slå igen butiken i juli.

De rykande tvåtaktarna från Saab hör till historien. Det är nu hög tid att också industrisemestern går samma väg.

Milton säger att det är tio procent av Sveriges BNP som varken har råd ELLER LUST att ta semester när resten av världen jobbar. Men det Milton inte har kapacitet att förstå är att hans statistik inte är siffror, utan människor. Och de människorna vill HA råd att ta semester och jag har ännu inte träffat en enda människa som INTE VILL ha semester. Milton menar att ”industrisemestern” hör till det förflutna bara för att vi inte längre är så beroende av vår industri, men det Milton återigen inte har kapacitet att förstå är att om många människor har semester samtidigt så kan man faktiskt träffa varandra. Man kan åka på semester tillsammans, eller grilla på kvällarna osv. För gubbar som Milton så är industrisemestern något underligt då de själva alltid kan åka iväg på sina semestrar när helst de önskar.

Det som skrämmer mig är att så många ”arbetare” köper detta resonemanget. Det har krupit in en konkurrans mentalitet arbetare emellan och inget enar ”oss” längre. Facken är små kattungar som gömmer sig bakom soffan och ”arbetarpartierna” slåss med borgarna om vem som är mest höger/mitten parti.

”Industrisemestern” Har enormt många fördelar för de som har semestern, och inte någonstans ska man behöva ta hänsyn till att Milton och hans kollegor tjänar några kronor mindre för att människor får chansen att slappna av och socialisera!

Läs alltid debatt artiklar två gånger. Gå igenom och hitta kärnan i vad de nästan alltid retoriskt duktiga personerna säger. Milton vill inte förbättra villkoren för arbetarna… det skulle gå emot hans jobb-beskrivning som VD för ARBETSGIVARORGANISATIONEN Almega!

*******************

Och jag ska hålla igång bloggen fram tills jag själv åker på semester, för första gången på sex år ungefär! Så jag vet nog hur jävla viktigt det är med semester!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: