Hur är det med människovärdet Björklund

26 05 2010

Ungdomar under 23 ska ha rejält lägre lön än vuxna.

Det är Folkpartiets Jan Björklunds lösning för att minska ungdomsarbetslösheten.

– Är man 19 år så kanske man tjänar hälften av vad en vuxen person gör

sa han i SVT:s morgonsoffa i på tisdagen.

Jan Björklund vill införa ett så kallat lärlingssystem enligt dansk och tysk modell för att få ner arbetslösheten bland ungdomar. Tanken är att ungdomar under 23 ska konkurrera med lägre lönekostnader för att på så sätt få in en fot på arbetsmarknaden.

Att arbetsgivare skulle utnyttja systemet och göra sig av med ungdomarna efter lärlingsperioden för att hålla kostnaderna nere, tror inte Björklund kommer att ske.

Jag är väl inte Björklunds största fan, men detta är skandalöst! Det är så äckligt att jag inte fattar varför det inte blir folkstorm? Det han gör är att spotta på alla under 23. För att du är ung ska du gå med på halva lönen bara för att få ett jobbb?! Så här blir det när kapitalet obehindrat får härja fritt!

Hur kan en politiker ställa sig och säga att en 19 åring ska tjäna hälften av vad en vuxen gör? Är en 19 åring inte vuxen? Han/hon/det är vuxen nog att rösta i valen, vuxen nog att dömas i domstolarna som en vuxen… men ska tjäna hälften? Snacka om att omyndigförklara en människa?

Detta utspel är så vidrigt att jag inte finner ord! Att företagen inte skulle utnyttja ungdomarna är ju bara skitsnack! Företagen utnyttjar redan de lärlingssystem och praktikant system som finns nu? Gratis är gott heter det ju!

Det som kommer hända är att de fattigaste unga kommer att ta jobben medans medelklassen och överklassen kommer att plugga vidare för att kunna komma ut i arbetslivet som 24 åring och få en ”vuxen” lön! Ingen som hellst arbetslivserfarenhet som 24-25 åring… det är skandal!

Medans folk skiter i facket, och är förbannat nöjda över 1400 mer i plånboken så blir dom så totalt lurade att det är sjukt! Vi accepterar skitavtal i avtalsrörelsen för att vi får 1400 kr mer i plånboken, medans löneökningen står still i relation till inflationen (och de flesta avtal kring 1% kommer backa nästa år då inflationen beräknas till2%) gör att man istället förlorar pengar?

Idag är jag förbannad… så här ska det fan inte få vara, det ska inte ens vara okej att säga såhär? Ge ungdomar jobb under samma villkor som alla andra? Bygg billiga lägenheter och satsa istället på folket!

En förbannad Odström återgår till pluggandet…

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: