Vart är journalistiken påväg?

21 04 2010

Jag sitter med mitt morgon kaffe vid elva tiden och börjar dagen som så många gånger förr att gå igenom tidningarna. Jag har ett speciellt mönster som jag upprepar, trots att jag själv är medveten om att jag gör det. Aftonbladet, DN, Expressen, Borås Tidning och slutligen Sydsvenskan. Oftast står det samma saker så det går snabbt med de sista tre tidningarna. Sedan har inte Expressen och Sydsvenskan något vettigt att säga på sina ledarsidor vilket oftast är roligt då jag förundras över hur hårt borgerligt våra dagstidningar är styrda.

Men när jag idag går in på Aftonbladet.se så är det första jag möter Se och Hör nyheter… Prinsessan Maddes kille har satt på en norska på en Åre resa!  Vem är då denna norska? Jo hon är Tora och rubriken för artikeln om henne lyder ” Tora är flörtig – och vet vad hon vill ha” Vilka nyheter!

Men det är inte det värsta, det värsta är att ”experten” eller den bevakande journalisten är… LENA MELIN!?

ANALYS av Lena Melin

”Du är ung, snygg och välutbildad – Ta ingen skit, bryt förlovningen” Så inleds artikeln.

Debatten kring kungahuset och medias bevakning har lagt sig och Expressen och Svensk DAM tidnings kungahus bevakare har snyftat om att dom minsann är riktiga journalister.

När det har lagt sig så kommer då detta, Lena Melin, ställföreträdande utgivare av Aftonbladet, och ledarskribent och trots sina småborgerliga åsikter, skriver om detta. Hon som kommenterat politiska händelser, som gjort intervjuer med den ena och den andra digniteten… Hon gör en ANALYS och kommenterar prinsessans förhållande? Det är så absurt och det är så äckligt att jag inte vet vart fan man ska ta vägen?

Om till och med de mest respekterade journalisterna ställer sig på alla fyra för att kunna sälja tidningar (för det vet vi alla att kungahusets stundande bröllop gör) så är det illa.

Det var alltså första nyheten jag noterade idag och det på Aftonbladet, som trots att man för länge sedan övergivit allt vad socialism och jämnlikhet heter, ändå får räknas till vänster på skalan bland dagstidningarna (vilket iof inte säger så mkt).

DN.se handlar det om att de rödgrönas förslag om förbifart stockholm och en eventuell folkomröstning kan strida mot lagen samt att det kommit ett nytt varsel i elkonflikten. Jag skrollar ner på första sidan och ser nyheten ”Kungaförtroende minskar stadigt” , där man kan läsa följande citat:

– Stödet för monarkin har minskat inom alla grupper, även bland de borgerliga väljarna, säger Lennart Nilsson på centrum för forskning om offentlig sektor vid Göteborgs universitet.

Sedan kan man även läsa om ”Klimatmöte för jordens fattiga”, där det handlar om ett klimatmöte med Evo Morales i spetsen som vill vidareutveckla de förslag som Bolivias president lade fram vid Köpenhamnsmötet, om en världstribunal för klimatfrågor och en global folkomröstning om miljöval…

Men ingenstans står det om Prinsessans brat som hade sex med den flörtiga norskan…

Expressen.se är precis som aftonbladet fokuserat på den hemska händelsen! (nej jag pratar inte om att det dog människor i Afghanistan).

Sydsvenskan.se har inte heller dom nappat på den framtida (?) prinsens otrohet vilket förvånade mig…

Och att Borås Tidning inte hade med det förvånade mig inte alls, för deras nättidning är väldigt dålig! 🙂

———————————————

Men det är intressant att det är viktigare med prinsessans brat än det fattiga folkens klimatmöte, eller att den ryska närvaron på Krim förlängs i 25 år? Eller kanske ännu viktigare nyhet, att den argentinske militärjuntans ledare Reynaldo Bignone, dömdes på tisdagen till 25 års fängelse för brott begångna under militärdiktaturen.
Den i dag 82-årige Bignone dömdes tillsammans med sex andra höga militärer och poliser för att ha givit order om tortyr och mord vid Campo de Mayo, en armébas utanför Buenos Aires som fungerade som fångläger för runt 4 000….

Den fria pressen är kanske inte så fri trots allt, för om den styrs av vinstintresse är det inte då intresset i sig som styr och inte skyldigheten att rapportera händelserna?


Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: