Kongo – Ett helvete på jorden?

16 04 2010

Först så tar vi en länk till ngt tänkvärt som min far skickade till mig… Läs om KUBA här!

**

Gruppvåldtäkt av beväpnade män. Det är verkligheten för mer än hälften av de kvinnor som våldtas i östra Demokratiska republiken Kongo, det visar en rapport från Harvard Humanitarian Initiative, HHI. Samtidigt är de civila våldtäktsmännen fler än någonsin.

I en artikel i DN idag så läser jag detta och blir rädd. Riktigt rädd.

Östra Kongo har kallats för ”the rape capital of the world”. Våldtäkter, precis som i många andra krig, har blivit ett vapen och en strategi. I vissa delar av Östra Kongo har så mycket som tre fjärdedelar av alla kvinnor någon gång utsatts för våldtäkt.  Det är så hemska siffror att det blir svårt att förstå, det blir svårt att faktist kunna sätta sig in i dessa kvinnors situation.

När det gäller krig och terrorism så är väst snabba med att kriga och slåss för ”människors rättigheter”, men är inte systematisk våldtäkt terrorism? Jag har svårt att tänka mig en värre form av terrorism. En bomb må ta livet av dig, men en våldtäkt kommer du tvingas leva med resten av ditt liv och det kommer påverka alla i din närhet.

FN är självklart medvetna om detta och ska i veckan ha ett möte angående sexuellt våld. Det var under och efter kriget i det forna Jugoslavien då det uppmärksammades på riktigt. De Serbiska styrkorna skapade ”våldtäkts läger” där kvinnor och flickor systematiskt våldtogs och misshandlades. Sedan detta har man sett hur dessa mönster framträtt tydligare i konflikter, som t.ex i Kongo och Rwanda.

Innan har man trott att våldtäkt var en biprodukt av krig, men det blir mer och mer tydligt att det även är ett medvetet vapen. Genom att använda sig av systematisk våldtäkt på kvinnor (och även män!) så skapar man inte bara terror hos befolkningen man legitimerar våldet mot kvinnor. Man skapar en cykel av hämnd och fortsatt våld.

Mass våldtäkt är väldigt effektivt militärt. Milisen (eller armén) ser det riskfyllda i att gå in i en eldstrid så det är mycket enklare och ger nästan mer effekt att terrorisera den civila befolkningen som sympatiserar med en rivaliserande grupp och tvinga bort dom vilket gör att den ”andra” gruppen förlorar sitt stöd. Sedan är det även ett effektivt sätt att hålla andra länder och FN ovetande då det är svårare att få reda på om någon blivit våldtagen än om en hel by skulle ligga död. För en våldtagen kvinna/man skäms ofta tillräckligt mycket för att inte säga något.

I östra Kongo så benämns området alltså som ”The rape Capital of the World”.  Där har i vissa områden tre fjärdedelar av kvinnorna blivit våldtagna. TRE FJÄRDEDELAR AV ALLA KVINNOR!

Ibland använder sig våldtäktsmännen av spetsiga pinnar för att offren inte ska kunna få barn. En föredetta kapten för FN styrkor i Kongo, Patrick Cammaert säger att :

Det är farligare att vara kvinna än att vara soldat

Men det är inte bara militära styrkor som våldtar. Det som har hänt är att fenomenet har normaliserats så att antalet civila våldtäkter skjutit i höjden. Antalet våldtäkter som utförs av civila män har mellan 2004 och 2008 ökat med otroliga 1.733 procent, våldtäkter som utförs av män aktiva i konflikten har däremot minskat med 77 procent…

Vad har vart det internationella samfundets svar? Inte våra problem….

Varför? För det finns ekonomiska intressen som vinner på att underhålla striderna i Kongo. Kongo har enorma naturresurser och detta profiterar västvärlden enormt på (och även Kina).  Sedan har vi kriget mot ”terrorismen” där det är viktigare att jaga upp skäggiga gubbar i bergen än att stoppa denna avskyvärda fläck på mänsklighetens själ.

Det gör mig så ont att detta fortsätter men något som stör mig ännu mer är vår totala apati när det gäller hela saken. Vi har vetat om det länge nu, men det är viktigare att prata om sänkta skatter än att svarta kvinnor lider. Det är viktigare att skicka svenska soldater till ett imperialistiskt krig än att lösa konflikten i Kongo.

Jag skäms, jag skäms och jag ber om ursäkt för att detta tillåts fortsätta….

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: