Vi pressar upp priset på hyrorna och kallar det framsteg, vilken briljant idé!

30 03 2010

Detta blir nog ett LÅNGT och JOBBIGT inlägg…. men jag tror det är värt det 🙂

Innan jag går in på borgarnas ”nya” briljanta idé så tänkte jag dela med mig av en rolig studie. (Saxat från Expressen.se)

Enligt psykologen Satoshi Kanazawa, vid London School för ekonomisk och politisk forskning, är det mer sannolikt att en man är trogen – ju smartare han är.
– Teorin utgår ifrån att ju intelligentare män är, desto mer värdesätter de den sexuella exklusiviteten mer än mindre intelligenta män, säger han, enligt Daily Mail. Hans teorin bygger på att män tidigare alltid har varit något polygama, men att detta nu har utvecklats till att man ingår en sexuell relation med en enda person.  Enligt psykologen Satoshi Kanazawas forskning har intelligenta män lättare för att anpassa sig och ta till sig den nya utvecklingen. Enligt hans forskning är det också mindre sannolikt att intelligenta människor tror på Gud eller håller fast vid en konservativ uppfattning.

Vilket ger mig lite glädje då jag tydligen har ganska högt IQ haha! Väntar med spänning på en liknande studie om kvinnor, men och andra sidan så är jag säker på att vissa kvinnor har ett IQ som är i paritet med en amöba (precis som vissa män). Så en kvinna som är konstant otrogen och även tror på Gud är efterbliven, intressant! (eller en man för den delen).

******

Nåväl åter till borgarnas briljanta idé.

Det är kommun- och finansmarknadsminister  Mats Odell som kommer med detta fantastiskt idiotiska men briljanta förslag.

Vad är det då dom har kokat ihop denna gången?

Jo nu ska Hyror ska sättas enligt bruksvärdesprincipen och de privata fastighetsägarna ska vara med och förhandla om hyrorna. De kommunala bostadsföretagens hyresledande roll försvinner.

Vi tar ett historiskt steg mot att råda bot på en situation som rått länge, det låga bostadsbyggandet i Sverige jämfört med övriga nordiska länder. Det är det som det egentligen handlar om.
– Det dåliga byggandet gör att det är näst intill omöjligt för en ung människa att få tag på en bostad. Därför föreslår vi nu ett antal åtgärder, tillsammans med bostadsmarknadens parter, för en bättre bostadsmarknad, säger Odell.

Detta är ingen liten fråga, det låter välvillig och det låter som ytterligare en lag. Ett litet papper som egentligen inte spelar någon större roll. Men så är inte fallet, så är verkligen inte fallet.  Detta är det senaste steget i högervridningen i Sverige, detta är ett systemskifte.

Borgerligheten refererar till EU och konkurrensreglerna och alltid velat riva upp allmännyttans bostäder och dess politiska funktion. Varför hade vi ingen fastighetsbubbla i Sverige i samma skala? För att den svenska modellen (även om jag själv tycker den är för mesig) fyller en social och ekonomisk funktion, den reglerar nämligen bostadsmarknaden och låter INTE skattepengar gå till att betala fastighetshajjar och spekulanters förluster (och inte heller får dom ta del av vinsterna).

Problemet med spekulanternas förluster ser vi tydligt i USA. Där är det arbetarklassen och medelklassen som nu får betala för deras girighet.  Eftersom deras hus inte längre är värda lika mycket som dom var och deras lån överstiger husens värde så kommer vi att se en historisk händelse i det stora landet i väst, miljontals människor kommer tvingas från sina hem. Men den amerikanska staten gick in och garanterade bankernas likviditet, för att garantera att det kapitalistiska systemet fortsätter fungera om än på ”life suport”.

Det västvärlden går igenom är att man TVINGAS att rädda bankerna, de som kallas för systemviktiga. För skulle bankerna gå under så följer det ekonomiska systemet efter. Vilket i sin tur ger alla revolutionärer världen över en tankeställare inte sant?

Fastighetsbubblor beror på att skulder som aldrig kommer att kunna betalas behandlas som tillgångar. Dessa används sedan som språngbräda för en långivningskarusell som växlar upp tusen till miljoner till miljarder till biljoner dollar i finansiella betalningsåtaganden. För varje år som går förflyttar sig finanssystemet längre bort från verkligheten. Att ta ett lån kan vara något gott, om pengarna som lånet ger tillgång till används till att bygga upp samhällets produktionskapacitet. Men problemet inom fastighetsmarknaden är att lånet blir en ersättning för produktiv verksamhet.

När fiktiva skulder behandlas som tillgångar blir tillgångarna i systemet ett enormt betalningsåtagande. En bubbla som byggts upp genom att sådana värdelösa tillgångar och växlats upp till svindlande belopp, kommer att spricka mycket fortare än den byggdes upp, i en kedjereaktion driven av en omvänd hävstångseffekt. Så fort en tillgång kollapsar, snabbar det på takten med vilken andra tillgångar kollapsar, och hela systemets kollaps. Kollapsen utspelar sig med olika hastighet i olika länder och under olika perioder, men inom ramarna för samma allmänna nedgång i den reala ekonomin.

Men jag kanske glider iväg från ämnet….

En framgångsrik modell för socialt och ekonomiskt hållbar bostadsmarknad är den svenska modellen med allmännyttiga bostäder. Det svenska systemet med kommunägda, allmännyttiga bostadsbolag har till uppgift att ge alla en rimlig bostadsstandard till överkomliga hyror. Bolagen drivs utan vinstsyfte och ger hyresgästerna möjlighet till demokratiskt inflytande.

Varningslamporna började lysa redan 2005  då man anmäldedet svenska systemet med allmännytta till EU-kommissionen av den europeiska fastighetsägareunionen (EPF). De privata fastighetsägarna menade att det svenska stödet med allmännyttan stred mot EU:s regler. Här är det tydligt att privata fastighetsägare försöker driva genom ett systemskifte på den svenska bostadsmarknaden via EU.

Det vore ett historiskt misstag att avveckla den svenska modellen om allmännyttan. Allmännyttans hyresnormerande roll ger förutsättningar för en fungerande bostadsförsörjning och bidrar till stabilitet på bostadsmarknaden. Inte minst visar erfarenheterna från den turbulenta fastighetsmarknaden under 1980-talet att allmännyttan representerar stabilitet och trygghet på bostadsmarknaden.

De kommunala bostadsföretagen klarade sig också förhållandevis bra under 1990-talets fastighetskris. Eftersom de inte var del av bostadsbubblan under 90-talet klarade de sig ganska helskinnade ur fastighetskrisen. De fungerade då som en stabiliserande faktor på en fastighetsmarknad i fritt fall!

Det som skulle hända om Odell och borgarna får som dom vill är att vi skulle få områden där de ”socialt missanpassade och fattigaste” tvingas bo. Eller ”Social Housing” som det kallas… Är detta vad vi vill ha? Allmännyttan är till för ALLA, hela befolkningen.

Detta är inte något papper som skjuts över ett bord, en obetydlig lag eller något som inte rör oss alla.

Detta är ett systemskifte och jag är rädd för att det kommer passera obemärkt.

Hur kan man inte se att en socialistisk politik är den enda lösningen?


Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: