Vive le France! (ursäkta min franska)

23 03 2010

Det var länge sedan det kom positiva nyheter från Frankrike om man ser till det politiska klimatet.

Men till och med jag är glad över att sossarna vann i söndagens regionsval. Men nu ska man försöka göra det man inte lyckats med under 2000-talet, nämligen att vinna det nationella valen.  Att det var knappt häflten av de röstberättigade som faktiskt röstade är dock oroande.

Hur står det till med den borgerliga demokratin? Sjunkande antal över hela världen visar många saker beroende på hur man väljer att se på det.

Människor kanske är trötta på politik? Bryr sig inte om vem som vinner, för alla är samma grå massa som trängs i mitten? Det är min tanke till den kommande C-uppsatsen att försöka undersöka detta mönster. Om man gav människor alternativet att man skulle få ha allt man har, det enda man inte fick var att rösta var fjärde år, skulle man bry sig? Förmodligen skulle de flesta svara med ryggraden och säga att demokratin är viktig. För de flesta ser demokrati och röstande som samma sak, det har mina samtal kring ämnet iallafall lett mig att tro.

Åter till Frankrike.

I socialismens vagga så har det vart högerpopulister som avlöst varandra med uttalanden och abnorma lagar. Sarkozy som åkte på ett nederlag i söndagens regionsval är väl en blandning av en kristdemokrat och en sverigedemokrat (eller frankrikedemokrat ).  Presidenten som under upproret (eller upploppet som media vill kalla det) så kallade han ungdomarna för slödder (han var inrikesminister vid tillfället), han som vill begränsa invandringen till högutbildade och skärpa straffet för ungdomsbrottslingar.

Det låter som en blandning av Hägglund och vad nu sverigedemokraternas ledare heter, eller hur?

Så det är skönt att det blåser lite vänstervindar i landet, det är något att glädjas över. För om vi kikar runt i Europa så sitter det förutom Sarkozy även en galen tant i Tyskland (jusste kristdemokrat, detta ständiga gissel) och i Holland, Österrike, Schweiz, Danmark och Belgien blåser de nationalistiska och fascistiska, rent av rasisktiska, vindarna starkt. Det gäller flera länder i Europa. Så mitt i detta hav av blåa gubbar och tanter så är det härligt med lite rött, även om det må vara socialdemokrater som knappt är röda utan mer turkosa….

Det kanske inte är i den franska revolutionens anda, men Liberté, égalité, fraternité, är fortfarande bland det vackraste som skrivits! (man behöver bara byta ut fraternité mot syskonskap, men det låter tyvärr inte lika coolt)

PS!!!! idag så gick de statligt anställda ut i strejk! Det är vackert, det är nödvändigt! Sarkozy vill höja pensionsåldern och sänka villkoren för arbetarna!

God natt!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: