Fotboll + politik = Sant?

16 03 2010

En liten kort historia som kunde vara mycket längre! För mer djupgående info och rolig läsning rekomenderas  Jimmy Burns bok : Barca, a peoples passion.

*****

För alla oss som njuter av fotboll så finns det flera lag som man tenderar att titta lite extra efter på text tv.

Ett av dom lagen är för mig Barcelona, och då inte för att Zlatan Ibrahimovic spelar där.

För dom som är lite intresserade av historia så är Barcelona och Katalonien väldigt speciellt. Under det spanska fascistiska styret så var Madrid och Franco fascismens och konservatismens bastion med Franco och kungahuset i täten. I Barcelona hade kommunister och anarkister sitt starka säte och efter inbördeskriget (och under) så blev det Real Madrid mot Barcelona på flera olika fronter.

När man ser en match med Barcelona så kan man se banderoller som säger ”Katalonien är inte Spanien”.  Och det finns en stor del katalaner som vill ha mer självstyre (precis som baskerna vill ha).

Man älskar fotboll i katalonien och man är även ganska separatistiska. Katalonien har spelat mot Argentinas landslag i fotboll t.ex och hade där med spelare som Carles Pyol, Xavi Hernandes och Bojan Krkic, alla stjärnor i Barcelona och i det spanska landslaget.  Man har anställt Johan Cruijff, den holländska legendaren som är otroligt hyllad och älskad i Barcelona. Det är inte bara för att han var en fantastisk fotbolls spelare utan för att han 1973 valde att skriva på för Barcelona efter att ha tackat nej till Real Madrid med motiveringen att han inte kunde spela för Real på grund av deras koppling till general Franco, som fortfarande var diktator i Spanien!

Cruijff har förutom att representera sitt eget Holland i landslags-sammanhang även representerat Katalonien. Det var i 1-1 matchen mot Sovjet på mäktiga Camp Nou.

Det katalanska fotbolls förbundet försöker bli FIFA medlem och skulle ju inte ha ett dåligt lag att ställa på benen, men det är något som är en dröm. Något som ordföranden Casals är medveten om. Men han säger ändå att det skulle vara en dröm för det katalanska folket och att han önskar att han var ordföranden som genomförde det.

***

Hatmötet är ett av det största idrotts evenemangen på jorden, och följs två gånger per säsong av miljontals tv tittare världen över. Men det kan vara värt att veta att det är mer än fotboll, det är utan tvekan politik!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: