Krisen i Grekland

7 03 2010

Det är något som pratats om länge… Och på borgerlighetens ledarsidor så hyllar man Greklands beslut att spara för att klara EU´s ekonomiska gränser.

I Grekland är det nu kaos, beslutet att spara in pengar innebär att människor kommer förlora jobbet och har man turen att få behålla jobbet så pratas det om lägre löner. Varför är folk förbannade tro? Jo för att det är folket som får betala de giriga kapitalisternas kris. Man delar inte med sig av sina vinster, men förlusten den ska folket ta?

Det som vi får se på TV är självklart våld och stenkastande människor, det blir nyheter. Men anledningen skummas snabbt igenom. Det var tiotusentals greker som strejkade och demonstrerade (och fortfarande gör det) men fokus hamnar självklart på ”våldet”.

När det gällde strejk och demonstration var det PAME, alla arbetares militanta front, som samlade mest folk kring sig. De stora landsorganisationerna GSEE och ADEDY lyckades inte särskilt väl, vilket kanske inte är så konstigt då dom stödjer den socialdemokratiska regeringen.

Grekland har stora skulder och dessa måste saneras, säger makten i Grekland. Men varför tar man inte först pengarna från de rika som med sin girighet skapat ”krisen”?

Det som sker i Grekland är inte annat än en chans för borgarna att sänka löner, försämra sjukförsäkringssystemet och socialförsäkringen. Mitt i Greklands ekonomiska kris så privatiseras sjukvård och utbildning. Det där med kollektiv ska man ta bort, var man för sig. Förutom när det gäller att betala notan självklart. Då duger kollektivismen utmärkt.

Det som förvånat mig är att världen runt så har folket visat sitt missnöje på ett väldigt tyst och lamt sätt. Alla knorrade men det löstes genom att man skulle ”se över bonussystemet”. Det verkade pacificera oss i Sverige och andra länder. Men om man ser detta som en isolerad händelse är man väldigt fel ute. Historien visar oss att det är ett systemfel och att kapitalismen behöver kriser för att överleva. Det är just i dessa kristider som möjligheten för en progressiv arbetarrörelse att göra sig hörd. Men det är svårt i västvärlden där man fortfarande har mage att kalla socialdemokrater för röda och vänster.

Allt mitt hopp och all mitt stöd till det Grekiska folket, för deras kamp är vår allas!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: