Den vackra fria marknaden ger dig bästa priset! (eller hur var det nu?)

3 03 2010

Vart ute på vift ett tag, därav inget bloggande…. vilket iof kan vara bra!

Om och om igen så sjunger borgerligheten att den fria marknaden är alla människors våta dröm, det är här du i mammons namn skrattande får orgasm vid varje räkning.

Sedan vi avreglerade elmarknaden och konstigt nog fick en vinter i Sverige så har vi nu bekräftat att vi har det högsta priset någonsin på el. Ta min farmor till exempel, hon fick rådet att det billigaste och absolut bästa var att ha ett rörligt pris på elen. Det gjorde att hon fick betala multum för elen, och hon är inte ensam. Men vad är den liberala lösningen? Sänkta skatter så klart!

Men detta gäller inte bara elen, den fria marknaden ordnar guld och gröna skogar överallt!

Den svenska vapenexporten ökade med sju procent under 2009 och vi sålde vapen för 13,5 miljarder kronor. Detta är säkerligen en fantastisk affär för Sverige och våra krigsivrare, ju mer vapen det finns i världen desto bättre (eller?).

Den fria marknaden har påverkat våra tåg med, till det bättre? Nja om du frågar de 100 000 tals människor som fått stå och frysa så skulle de nog säga nej. Då vi bolagiserat SJ och öppnat för ”fri konkurrans” har det inneburit att man istället för att satsa på lokstallar och sådant, valt att skära ner på omkostnaderna för att höja profitkvoten. Vilket i sin tur skapade en situation där hela tågnätverket kollapsade när det snöade (ja det snöade faktist i Sverige!).

Vi ordnade så att marknaden skulle sätta priset på våra bostäder…. bara Danmark är dyrare nu…  Är du ung och hyffsat fattig och INTE har en pappa som kan köpa en lägenhet åt dig? Oh well, du kan ju ”välja” att bo hemma hos dina föräldrar tills du är 30 om du inte vill eller kan ta ett lån?

Den fria arbetsmarknaden är fantastisk, för där har du rätten (eller jusste kravet) att söka jobb i HELA landet, så har du familj i Malmö så får du vackert flytta på dem.  T.ex Astra Zeneca lägger ner i Lund, så vill du ha jobbet kvar får du vackert flytta till Mölndal, om du har turen att erbjudas jobb, för det är bara några få som fått det….

Så här kan man fortsätta i evighet… Men precis som Marx sa så erkänner jag att Kapitalismen är duktig på att producera saker (även då profit) problemet är bara att profiten koncentreras till få!

Så med detta mjukstartande inlägget så säger jag:

Revolutionen kommer… frågan är bara när?

Annonser

Åtgärder

Information

One response

4 03 2010
Anonym

Kan du inte förtydliga?
Jag har svårt att sakligt argumentera mot t.ex mina föräldrar när det gäller den fria marknaden. Jag behöver argument!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: