Afghanistan, fler tankar

9 02 2010

Det finns massvis att skriva om, men tiden räcker inte till.

Så därför återvänder jag till Afghanistan.

Sverige har trupper i Afghanistan,  i styrkan som kallas ISAF.

Sedan hösten 2003 är ISAF en insats som leds av Nato på uppdrag och med mandat från FN:s säkerhetsråd och som verkar i Afghanistan med ett uttryckligt samtycke av den afghanska regeringen. År 2004 beslutade säkerhetsrådet att ISAF:s mandat skulle utvidgas till att omfatta hela landet (resolution 1510). Mandatet förlängdes senast genom säkerhetsrådets resolution 1890 i oktober 2009.

Det krigshetsare påpekar är att det ÄR ett FN-mandat. Medans jag hävdar att mandatet är väldigt diffust.

Varför diffust?

När FN går in med trupper i ett land så brukar det vara under olika länders styre inga problem där. Men denna styrka (ISAF) leds av NATO vilket gör det hela väldigt luddigt. NATO och USAs mål är militäriska och dom bedriver en ockupations kampanj. NATO leder styrkan sedan 2003, enligt säkerhetsrådets resolutioner 1386 (2001) och 1510 (2003) och senare förlängningar av dessa resolutioner samt att man pratar om Bonnavtalet.

USA invaderade landet Afghanistan 2001 och därefter fortsätter ockupationen (som nu Sverige bidrar till).  Bonnavtalet syftar till att skapa staten Afghanistan, då ingen ”riktigt” regering har suttit vid makten sedan 1979. Den vackra liberala tanken om demokrati skulle införas.  FNs resolutioner kräver att man ska samarbeta med den rättmätiga regimen i Afghanistan. Men presidenten Karzai är inte demokratiskt vald, utan de flesta oberoende valobservatörer menade att valet var riggat. Men backad av USA så vann Karzai alltså och den ”demokratiska” processen fortsätter därmed. Här har vi enligt mig ett klart brott mot resolutionerna och en av de starkaste förevändningarna för en svensk trupp i Afghanistan, den andra är att man bidrar till ockupation inte fredsbevarande (vilket är en fantastisk skillnad!).

När då demokratin inte gäller som skäl vad finns då kvar?

Försvarsminister Tolgfors menar att man är där för kvinnornas rättigheter och för att stoppa terrorismen samt drogerna. Jag talar inte emot argumenten att kvinnor ska ha lika rätt till vad det nu må vara som männen, tvärtom! Inte heller är jag emot att man försöker stoppa droghandeln i världen. Terrorismen är en separat fråga som jag inte tänker ta upp för det är alldeles för mkt.

Om Sverige ska skicka trupper för att stärka kvinnors rättigheter så ställer jag upp. Ge mig ett vapen och skicka mig till vilket land som helst i världen och jag ska skjuta varenda jävel som kränker kvinnorna… eller man kanske inte kan lösa könsskillnaderna med vapen? Eller? Och om det är Talibanerna som är problemet och det är det som kräver vapen, så varför skickar vi inte trupper till resten av världen? I Kenya könsstympas kvinnor tex? I vissa länder kan du som kvinna stenas om DU blivit våldtagen. Prostituion och trafficking sker konstant. Ska vi skicka trupper överallt?

Nej kommer då svaret… Varför inte frågar jag återigen….

I septeber 2008 var det omröstning i Frankrike för fortsatt krig i Afghanistan. Vänstern emot och högern för, högern vann.  ”Socialisternas” argument var att den amerikanska invasionen av Irak helt hade ändrat förutsättningarna för truppinsatsen i Afghanistan. Detta är något som är relevant.

USAs invasion av Irak och Afghanistan var inte ”sanktionerade” krig. Detta är en vital punkt i debatten.

Betyder mitt motstånd mot en svensk trupp i Afghanistan att jag inte vill att Afghanerna ska ha det bra? Absolut inte.  Men jag kommer alltid att säga nej till svenska skattepengar som går till ett imperialistiskt krig, alltid.

Ska vi med svenska skattepengar skicka civila för att bygga upp landet? Absolut!

Och återigen. FN-mandatet är som regeln mot att gå mot rött, trots att det är fritt fram. Det står på pappret men det gäller inte egentligen.

Nåväl, det får vara nog för nu…

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: