Kortis om läkemedel och Apoteket

25 01 2010

Det kapitalistiska maskineriet grät krokodil tårar och frågade hur man kunde rättfärdiga Apotekets monopol när den ”fria marknaden” skulle ge konsumenterna samma läkemedel till lägre pris.  Precis som med avregleringen av el-marknaden och järnvägarna så innebär avregleringen tvärtom dyrare priser och vinsterna går inte tillbaka till samhället, utan till privata fickor. Återigen så har det bevisats att den heliga marknaden inte ger oss billigare varor, allt som hänt är att vinsten hamnar i andra händer!
Mellan januari och oktober 2009 höjdes priset i genomsnitt med 11 procent. På populära läkemedel som Alvedon var ökningen ännu högre, ofattbara 40%!  Så nu går privatekonomer ut och varnar för att prishöjningarna kommer drabba Sveriges barnfamiljer hårt.
Läkemedelsindustrin är en enorm pengako, och drar in fantasi summor varje år. När man tar bort monopolet så blir det kapitalismens mantra som ersätter Apotekets jämna prissättning med ”tillgång och efterfrågan”. Socialdemokraterna backade från kravet om ett förstatligande av den svenska läkemedels industrin på 60-talet…. Det gör inte jag och det gör inte kommunisterna. Att garantera tillgängligheten av medicin till ett så lågt pris som bara går borde vara en självklarhet!
Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: