Sverige ut ur Afghanistan

16 01 2010

Jag blir förfärad över avsaknaden av debatt när det gäller vårt lands militära insats i Afghanistan. Jag blir än mer förfärad över stridspittar som tycker att det är bra och att vi till och med ska skicka fler soldater till Afghanistan och andra länder.

Sverige har inte vart i krig på hemskt länge (ca 200 år) , men det har ändrats. Vi har för tillfället svenska män och kvinnor i Afghanistan där dom under USA och NATOs flagg för ett krig mot den afghanska befolkningen. Det är inte en FN ledd insats, alltså inte en sanktionerad fredsbevarad styrka, utan det är en NATO ledd invasions styrka. Det var inte FN som bad Sverige bidra i kriget, utan det var Storbritannien.

Den svenska regeringen och sossarna säger att Sverige har trupper i Afghanistan för att säkra freden i landet. Sedan 2002 har vi haft svenska soldater i landet och jag undrar vart är freden?

Jag läste en ytterst skrattretande insändare angående ämnet där författaren menar att; om någon kan bygga en bomb och föra till vårt land så är det ”vår” sak att med vår gemensamma styrka säga ifrån.

Vi har inte haft några självmordsbombare i Sverige, vi har inte ens haft något reellt hot om något liknande. Så hur rättfärdigar man att åka till ett land och skjuta på folk, för fredens skull?

Det som stör mig mest av allt är att dessa krigshetsade små människor säger att det är för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter.

**Demokrati? USA och Europas kompis Karzai vann valet, efter valfusk! Något som oberoende valövervakare tydligt påpekar. Men USA och EU klappar i händerna och hyllar den demokratiska utvecklingen i landet.

**Frihet? Vilken frihet har befolkningen som lever under konstant rädsla för att beskjutas, för att få sina hem bombade? Frihet att göra som väst tycker att man ska göra, är det frihet?

**Mänskliga rättigheter? Detta är liberaler och andra högerspökens favorit ord och sitt äss i rockärmen. Man säger att man är för demokrati och mänskliga rättigheter. Men kriget i Afghanistan bryter mot folkrätten. Man skjuter folk och frågar sen. Man fängslar folk utan rättegång och använder sig av tortyr. I kriget så använder man sig av vapen som inte är accepterade. Vart är de mänskliga rättigheterna?

Samma komiska lilla författare till inlägget menar att han är stolt över att en vän till denne åker till Afghanistan för att göra en insats. Och jag har hört samma sak från väldigt många andra som menar att dom gör det för att hjälpa till. Det jag inte kan greppa är att man vill hjälpa till med att komma med fler vapen och militärer? Afghanistan är ett extremt fattigt land, det sista dom behöver är mer krig och elände. Det man behöver är mat, sjukhus och generell humanitär hjälp. Efter kriget så är behovet av min röjning väldigt stort, så skulle Sverige skicka en trupp am-röj så skulle jag jubla och applådera.

Samma insändare menar att vänstern borde inse att alla människor inte är goda och att vi ska hedra de som kämpar för friheten. Undra om samma författare skulle stödja en vänster rörelses kamp för frihet? Troligen inte, för som med alla högerspöken som pratar om frihet som kommer det med ett villkor… marknadens styre.

Men det mest patetiska av allt är att insändaren menar att de svenska soldaterna är i Afghanistan där dom riskerar sina liv för vårt land, våra ideal och rätten till frihet…

*Hotar Afghanistan vårt land? Nej!

*Hotar Afghanistan våra ideal? Nej! (även om jag inte är säker på vad våra ideal är om jag ska vara ärlig)

Jag tror att folk är lite för USA kåta för sitt eget bästa och försöker överföra den amerikanska militär mentaliteten på vårt eget, fredliga, land. Det låter som en dålig amerikansk hollywood film där trupperna åker till något avlägset och ociviliserat land där man inte alls beter sig som en vit medelklass man ska göra.  Det finns inget hot mot Sverige, det finns ingen anledning för oss att delta i ett ockupationskrig, det finns ingen anledning till att lägga oss på rygg för USA och NATO och det finns ingen anledning till att bryta vår neutralitet vilket är precis vad vi har gjort.

Sverige kan inte längre kalla sig neutrala, detta kommer leda till ett framtida medlemskap i NATO. Detta tycker krigshetsarna är jättebra! Klart vi ska stå på den ny koloniala sidan!

Jag säger nej, jag kommer alltid säga nej! I kriget så är det alltid den civila befolkningen och de fattiga som dör och skadas. Kriget är alltid för de rikas vinning, alltid och konstant. Arbetarklassen är och måste alltid vara för fred och broder/systers-kap mellan etniska, religiösa och nationella gränser. Detta är något högern inte kan förstå, något dom inte vill förstå. Med detta så påstår jag inte att jag själv är pacifist fullt ut, jag tror fullt ut att arbetarklassens kamp alltid kommer leda till en konfrontation med borgerligheten. Men fram till klasskampen så är jag alltid emot våld och krig.

Kriget i Afghanistan tjänar inte Sverige på något sätt, och det tjänar inte det afghanska folket på något sätt. Allt det uppnår är att vi ställer oss längre in under USAs skugga. Lägg skattepengarna på att ge folk jobb och bostäder eller på skolan…

Som avslutning vill jag återigen påpeka att den svenska truppen i Afghanistan INTE är en neutral fredsbevarande styrka, Sverige är INTE där för fredens skull. Detta är viktigt att förstå. Sverige är aktivt deltagande i USAs OCKUPATIONSMAKT! Svenska skattepengar går inte till att bevara fred, pengarna går till att ockupera ett land som aldrig gjort Sverige något illa.

Jag ska återkomma till detta med ett längre och mer detaljerat inlägg senare.

Annonser

Åtgärder

Information

2 responses

17 01 2010
Gustaf Redemo

Helt rätt rutit. Jag håller med dig till fullo. Jag har ännu inte hittat ett endaste argument som skulle kunna tala till krigets fördel och fortblivande.

I ämnet har jag själv skrivit en del. Jag kallar temat för orättfärdigt krig. http://gredemo.wordpress.com/

6 02 2010
Sten

Mycket bra skrivet. Det är en skandal utan dess like att vi för krig i Aghanistan. Hela kriget bygger på en enda stor lögn.
Om nu något land skulle invaderas efter attentaten i New York vore det Saudiarabien som ju är grunden för det av USA skapade Al Quaida.
Det är USA och imperialismen som är problemet i världen idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: