Liten raljering över klimatet och Köpenhamn

6 01 2010

Kommer ni ihåg klimatmötet i Köpenhamn? Media och politiker hejade på och det var ett enormt pådrag och många kände positiva vindar.  Men vad hände?

Jag åkte hem från en fotbollsträning med en vän och ämnet kom upp. ”USA och EU kommer skylla på Kina, det kommer inte hända något alls.” Sa jag, och tyvärr så hade jag rätt.

EU´s mål (med Sverige som ordförande) hade ett högt mål uppsatt.  man skulle få till stånd en samlad politisk överenskommelse som inkluderade alla länder och som vid halvårsskiftet 2010 skulle omsättas i ett legalt bindande avtal.  Resultatet blev ett sex sidors dokument som inte skrevs på av alla länder och som inte är ett legalt FN dokument. (läs det här)

FN´s klimatpanel  efterfrågade  sänkningar på 25-40 procent till år 2020, jämfört med år 1990. Totala sänkningar globalt på 50 procent till år 2050 anses nödvändigt för att begränsa uppvärmningen till 2 grader jämfört med förindustriell nivå. Dessutom borde utsläppen sluta öka senast 2020.

Men mötet resulterade inte i några åtaganden som är juridiskt bindande. Istället listas ländernas frivilliga åtaganden. EU stannar på 20 procent till 2020, USA på 4 procent. Något årtal för när utsläppen ska toppa nämns inte. Inte heller någon gemensam målsättning för vare sig år 2020 eller 2050. Länderna håller fast vid 2-gradersmålet, men anger inte vilka sänkningar som krävs för att nå dit.

När det gäller finansieringen av hela kalaset så kommer man till knäckfrågan.

Inför mötet så ville man att alla skulle enas om snabba pengar till bistånd åren 2010-2012 och även långsiktigt stöd från de rika länderna till de fattiga. Dessutom skulle man förhandla fram en finansiell arkitektur för hur pengarna ska förvaltas och kanaliseras.

Men som tredje världen och många med marxistiska drag anade så blev det pannkaka av det hela.  I-länderna ställer upp med 30 miljarder dollar i klimatbistånd till de fattiga länderna år 2010-2012. Huvuddelen har Japan, EU och USA lovat stå för. En del tas från redan anslagna biståndspengar. Pengarna är inte nära det som FN menade skulle krävas, och att man flyttar om pengarna från andra bistånd blir bara en lek med siffror. För man tar pengar som skulle gå till saker som fattigdomsbekämpning!

Från 2013 ska klimatbiståndet successivt trappas upp så att det 2020 uppgår till 100 miljarder dollar årligen. Många obesvarade frågor återstår dock kring hur det finansiella systemet för klimatbistånd ska organiseras.

En annan viktig fråga var tekniköverföring. Alltså att ge de fattiga länderna till grön teknologi. Men här satte sig framför allt USA på tvären.  Det så heliga patentet skall icke röras! Profiten måste alltså komma före planeten. Här var vi nog många som redan i förväg visste att USA aldrig skulle gå med på detta utan ekonomisk ersättning. Tekniken finns, men problemet är att den kostar. Så om de fattiga länderna ska använda biståndspengar till att införskaffa denna tekniken till att gynna västvärldens teknik företag så blir det hela för mig en ANING skevt!

När det gäller skyddandet av skogar och mark så är det lagt på is men det ”ska” skrivas avtal om det senare.  Man skrev heller inte under något avtal för att reglera sjöfart och flyg med flera.

Media och kommentatorer har inte vågat säga rakt ut att det är en pinsam katastrof, vilket det är.

USA släpper ut 20,2 ton koldioxid per person (!) och år, i Sverige släpper vi ut 5,6 ton medans motsvarande siffra för Kina, Indien och Brasilien är 3,5 , 1,2 , 1,8 ton koldioxid per person och år.

Enligt de senaste uppgifterna har premiärminister Wen Jiabao lovat Etiopiens premiärminister Meles Zenawi att han inte kommer att signera ett avtal såvida Afrika inte får gehör för sina krav på kompensation för de effekter som uppvärmningen medför.

Enligt Meles, som för kontinentens talan under förhandlingarna i Köpenhamn, finns indikationer på att Indien kommer att ställa snarlika krav. Och han var tydlig med att han – med stöd från Kina – kommer att försöka stoppa ett eventuellt avtal som ”kör över Afrika”:

”Jag förmodar att om det inte finns ett avtal som Afrika kan signera, så kommer det inte att finnas ett avtal som någon kan signera.”

Kina och Indien har tidigare, tillsammans med Brasilien och Sydafrika, gjort klart att det är från i-länderna som de största ansträngningarna måste komma; u-länderna – även de snabbt växande – är först och främst att betrakta som offer för det förändrade klimatet.

Det är uppenbart att klimatet inte tål det kapitalistiska sättet att leva. Ge socialismen en chans! Ja det låter galet jag vet, men vad vi behöver är inte borgerliga avtal utan systemförändring. Precis det som det röda blocket skanderade på demonstrationen i Köpenhamn ”NEJ TILLKLIMATFÖRÄNDRINGAR – JA TILL SYSTEMFÖRÄNDRING!!”

Solidaritet, rättvisa och jämlikhet måste vara led orden för världen. Det går inte längre att blunda för kapitalismens utsugning av världens naturresurser och dess effekter. Vi måste ha en värld som inte mäter allt i profitabel effektivitet!

Hugo Chavez sa när han kom till köpenhamn på flygplatsen: ”Vi ska inte byta klimat utan systemet. Bara så kan vi börja att rädda livet på planeten.
Kapitalismen hotar mänsklighetens överlevnad. Man skulle kunna säga att ett spöke går igenom Köpenhamn, och rör sig i tystnad i denna sal, det är ett skrämmande spöke som vi kallar för kapitalismen. Därför manar jag till att fortsätta vår kamp mot kapitalismen.”

Och det är endast på det sättet vi kan lösa klimatförändringarna, det är bara genom att vi ersätter den sjuka överkonsumtion som håller på att förstöra vår jord, som vi kan rädda oss från detta!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: