Återskapa Kalmarunionen?

27 10 2009

Jag läste idag ett debatt inlägg på Expressen.se och det finns även på DN.

Inlägget är från historikern Gunnar Wetterberg som menar att detta skulle stärka norden internationellt och att Norden skulle bli den tionde största ekonomin i världen, före länder som Brasilien och Ryssland.

Jag har sagt att detta skulle vara en bra idé sedan vi röstade om EU, men lärare och andra har mest fnissat och skakat på huvudet.

Gunnar Wetterbergs tanke är att skapa en konkurrenskraftig kapitalistisk union, vilket självklart inte är mitt mål. Men möjligheterna en sådan Union skulle ge oss är fantastiska.

Sverige, Norge och Finland har väldigt mycket naturresurser och Sverige och Finland är väldigt långt framme när det gäller naturmedvetenhet och satsning på grön energi. Sverige, Norge och Danmark talar varandras språk även om vi Svenskar är sämre på att förstå de andra och i Finland finns många som talar svenska. Island har kanske inte samma förutsättningar iof, men att mobba den svage är inte på tal om.

Fördelarna är enorma. Som Union skulle man kunna stärka sin röst i världen, och de Nordiska ländernas (tidigare iaf) röster om fred skulle väga tyngre. Vi skulle göra oss av med beroendet av enskilda branscher som inte skulle kunna hålla staten gisslan med krav om skattesänkningar som T.ex Volvo och Ericsson i Sverige eller Nokia i Finland. Genom en gemensam arbetslagstiftning skulle man stoppa arbetskraftsimport som inte jobbar på samma villkor, alltså skulle företagen inte kunna använda lönedumpning. Det kulturella värdet är enormt, genom Unionen skulle Svensk konst premieras i Norge och Dansk teater i Finland osv. Konsumtionen av kultur skulle bidra till förståelse mellan länderna vilket i sin tur leder till att man marginaliserar främlingsfientliga partier.

Jag tror precis som Gunnar, att en stat skulle förstöra allt. Jag tror på en federation med lokalbestämmande. Och även om vi kulturellt är väldigt nära varandra så har vi olika lagstiftningar. Men sådant är trivialt och kan lösas på sikt.

Problemen finns självklart även dom. Storkapitalet skulle försöka roffa åt sig så mycket dom bara kan och öppnade gränser skulle mycket väl kunna slå ut lokala företag då de stora företagen stroppar in. Därför så är den kapitalistiska lösningen inget att ha. Sedan kan jag göra en utläggning om skattepolitik och massa annat men det är något för en annan dag.

Men jag tycker debattartikeln är intressant och väl värd en tanke! Jag menar tänk bara på hur mycket pengar vi skulle kunna spara bara genom att lägga ner försvaret? Eller tänk en fackförening med 15 miljoner medlemmar? Åh vilka möjligheter!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: