Civil olydnad är rätt!

25 10 2009
Våga vägra!

Våga vägra!

Så efter ett seminarium om Rosengård och situationen där,  så kom civil olydnad upp. Chockad över att man tycker det är fel, samhällsfarligt och kontraproduktivt samtidigt som man konstant läser om hur illa fattiga människor i världen har det så lade jag tentan åt sidan och började kika på det.

Vad är civil olydnad då?

Henry David Thoreau, en amerikansk författare menas vara ”grundaren”, för att han kraffasade ner tankarna på papper. Han gjorde det på grund av det förtryck som fanns mot indianerna, slavarna och USA´s krig mot Mexico. Thoreau vägrade betala krigsskatt för kriget mot Mexico, något han tog från Karl Marx som ett par årtionden tidigare (1848) gjorde samma sak.  Tanken var att samhället SKULLE ingripa mot individen (eller individerna) och där det centrala var att ta straffet.

För att exemplifiera så är en ”anarkist” som maskerad krossar McDonalds fönster och sedan springer därifrån inte en person som använder sig av civil olydnad, personen ifråga använder sig av personlig terror vilket är något helt annat.

Thoreau´s tankar användes till exempel av en viss indisk man, Mahatma Ghandi som sa: ”Om bara folk förstod att det är omänskligt att lyda orättfärdiga lagar, så skulle ingen tyrann kunna förtrycka dem.” – M. Ghandi.

Det Thoreau och Ghandi mycket riktigt pekade på var den stora massans godtycklighet och tysta medgivande för statens förehavanden. Dom flesta människor i en stat är lydiga, sväljer orättvisorna och håller tyst. Detta är civil olydnads uppgift,  genom att ta konsekvenserna av olydnaden utmanas fler att bryta mot orättvisa lagar och beslut. Man visar att ett av hindren för rättvisa – rädslan för personliga konsekvenser – går att övervinna.

Det ironiska med vad jag uppfattar som en bred höger synpunkt, är att medans man fördömer civil olydnad så hyllar man det när det passar.

Nelson Mandela, Ghandi, Martin Luther King står alla för frihet, men kampen är inte en borgerlig demokratisk utan civil olydnad.

Greenpeace ifrågasätts och kritiseras, men vilka förutom Greenpeace har kämpat för miljön innan Al Gore visade en film?

Civil olydnad innebär icke-våld (även om andra använder sig av våld) Genom att kedja fast sig kring ett hus som ska rivas för att bygga en galleria så visar man att det här är inte okej, det här är fel. Det skapar debatt i samhället, när man inte vill ha någon. Genom personer som är villiga att offra sin EGEN frihet för att andra ska kunna leva i den,  är inte det demokrati?

Hur kan man säga sig vilja ha demokrati men förkastar dess själva grundtanke, att folket är demokratin. Meningen med demokratin var väl att vi skulle ersätta feodala styrelseskick? Att vi skulle ge alla en chans att få säga sitt?

Vad är det med civil olydnad högern fruktar?

Man har gett sig på strejkrätten och begränast dess effekt, man har höjt a-kassan avgift för att försvåra facklig verksamhet, man instiftar IPRED för att kunna spionera på folk lagligt. Självklart är civil olydnad farligt för dom. Självklart är något som vänder sig emot etablissemanget skrämmande!

Att civil olydnad skulle vara fel pågrund av att det är olagligt är skrattretande. Själva tanken med civil olydnad är motståndet mot samhället och det som är fel!

* Rosa Parks satte sig som svart kvinna på en bus där det bara fick sitta vita! Det är civil olydnad, det är rätt!

* Mahatma Ghandi gjorde uppror mot kolonialismen! Det är civil olydnad, det är rätt!

* När folk klättrade upp i almarna i Stockholm för att rädda dom. Det är civil olydnad, det är rätt!

* Ockupationen av hus som står tomma. Det är civil olydnad, det är rätt!

* Att stoppa vapentillverkning. Det är civil olydnad, det är rätt!

* Att väsnas och tysta nazister och rasister som har möten. Det är civil olydnad, det är rätt!

Och så fortsätter det.

Civil olydnad är folkets rätt att säga ifrån, det är vår kampform när ord inte längre fungerar. Makten har polisen med sitt våldsmonopol, folket har demonstrationer.

”If you’re not ready to die for it, put the word ‘freedom’ out of your vocabulary.” – Malcolm X

Våga säg ifrån!

Våga säg ifrån!

http://ickevald.net/perherngren/handbokicivilolydnad.htm#_Toc53236262

En fantastisk bok!

Annonser

Åtgärder

Information

4 responses

21 12 2009
Karl Andersson

Hej!

Ville bara säga att jag tycker det du skriver är bra, allt annat med, men främst detta om civil olydnad.

Skulle vara kul med ett lite längre inlägg som kanske tar upp de ideologiska skillnaderna mellan för och emot?

Mvh Karl Andersson

5 01 2010
Jennifer

Va radikal du är Sergej, det finna inget mittimellan. Du kan inte mena att det alltid är rätt med civil olydnad? Det ska väl finnas ett syfte också? Finns det alltid det? Förespråka civil olydnad? hmm. jag vet inte det alltså…

5 01 2010
Odström

Självklart är det rätt med civil olydnad Jennifer! Självklart måste det finnas ett syfte, vilket jag tycker att jag skriver oxå? Själva grejen med Civil Olydnad är att man ska ta straffet som kommer för handlingen. Genom att ta konsekvenserna av olydnaden utmanas fler att bryta mot orättvisa lagar och beslut. Man visar att ett av hindren för rättvisa – rädslan för personliga konsekvenser – går att övervinna.

Men visst, jag anses säkert vara radikal 🙂

10 01 2010
Jennifer

Jag gillar det, att du är radikal alltså. Det är bra det du gör. Fortsätt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s




%d bloggare gillar detta: