Skattepolitik, en lek med ord!

21 10 2009

Det börjar pratas om skatter till höger och vänster och folk är intresserade av uppenbara skäl. Skillnaden mellan höger och vänster brukar vara att högern vill sänka skatten medans vänstern vill höja den. På SVT var det nyligen en debatt mellan Borg och Östros och öven om Östros sopade banan med Borg så visade man återigen på den högervridning man har dansat in på.

För oss vanliga människor så handlar det om hur mycket pengar man har över efter räkningarna, hur mycket man har att leva livet för. Borgarnas mantra är att sänker man skatten så har folk mer pengar att spendera. Men det man även säger är att man vill ha en ”stabil” löneutveckling, med andra ord så vill man inte ha höjda löner och man fick vind i seglen efter att fackförbunden backat, dom har till och med gått med på lönesänkningar!

Man pratar om att det ska löna sig att arbeta, jag vet inte hur andra känner men för att det ska löna sig att arbeta så borde det väl vara lönen som fungerar som måttstock? Men högern vill att sänkta skatter ska vara moroten, inte högre löner. Det borgarna menar är att det ska löna sig för de rika att du jobbar åt dom.

Det är här som de ideologiska motsättningarna utkristalliseras, vi som jobbar vill ha högre löner för att kunna ha ett liv som INTE kretsar kring arbetet, medans högern vill ha fryst lön och lägre skatter. Detta handlar om vad pengarna ska hamna, i löntagarnas fickor eller i chefens.

Men jobbskatteavdraget ger ju lite mer i fickan tänker man då. Sant, men skillnaden mellan en sjuksköterska som får 300 mer i månaden är att hon/han förmodligen kommer konsumera för dom pengarna, medans någon som tjänar betydligt mer kommer investera sina pengar. Skillnaden mellan en höginkomsttagare och en låginkomsttagare är att man ”behöver” köpa mat och kläder åt sin familj som låginkomsttagare medans höginkomsttagaren redan har råd med sådant och därför kan låta pengarna investeras i syfte att bli rikare. Detta är klasskillnad, detta är den ekonomiska verkligheten.

Borgarna menar att klassamhället är passé, men det är uppenbart att det inte bara existerar, utan att klyftorna växer.

*

Vad händer om vi fortsätter ha hög skatt och en rättvis löneökning då?

Det välfärdssamhälle vi i Sverige byggde upp håller på att falla ihop, att man ska få god sjukvård eller en bra skola åt barnen oavsett ekonomisk situation är snart ett minne blott. Att använda skattemedel för att finansiera den offentliga sektorn är sunt och det skapar jobb vilket i sin tur skapar omsättning i reda pengar.

Att fortsätta privatisera offentlig sektor är oansvarigt och ekonomisk mobbning. När plånboken får avgöra nivån på utbildning och vård (och så vidare) så skapar man ytterligare problem i samhället, man låter fler hamna i utanförskap.

Om vi ska kunna ta vara på vår planet så måste Sverige göra sitt naturligtvis och att bygga ut infrastrukturen så den blir hållbar i längden innebär till exempel att vi ordnar bra järnvägar, något som skattepengar kommer finansiera. Ska vi fortsätta köra bil i den utsträckning vi gör idag så krävs det att man byter ut bensin och etanol mot ett miljöneutralt alternativ, detta är något staten kan driva genom ett förstatligande av Volvo och Saab.

En vettig skattenivå innebär att vi gör det enda rätta, dvs bygger ut den offentliga sektorn. Fler lärare,dagisfröknar, undersköterskor och så vidare. 20011 tror Borg att vi kommer ha nästan 600.000 arbetslösa i Sverige, och där räknas inte deltids arbetslösa. Använd skattepengar till att bygga lägenheter till de unga, använd skattepengar till de arbetslösa och sjukskrivna.

Medans Borg och hans skurkar pratar om att det ska löna sig att arbeta, måste det först och främst inte finnas arbeten?

Men så tänker inte högern, deras mål är inte ett drägligt liv för oss alla. Man ger istället 1500 miljarder av våra skattepengar till bankerna. Bankerna som spekulerat bort människornas besparingar. Samtidigt har dom råd att dela ut miljarder i bonusar och aktieutdelning.

Noam Chomsky sa att marknadsdemokrati och aktiedemokrati är en av vår tids största myter…

Istället för att ställa upp på en högerpolitik som trots fina ord inte är ”det nya arbetarpartiet”,  dom som kallar sig ”verklighetens folk” men i själva verkligheten är ”de utvaldas folk” , så visa solidaritet med dom som faktist har det sämre än dig, som inte har råd med samma materiella standard som dig själv. Samma girighet som drev bankerna till konkurs finns tyvärr hos vanliga människor med. Ju tidigare vi inser att vi alla är människor desto tidigare kan vi ta kontroll över vår situation.

Om löneökningen är någorlunda jämförbar med skatten så blir det förutom mer pengar till individen, så blir det en starkare välfärdsstat där ALLA har en chans, där alla kan hoppas på ett bättre liv för sig och sina barn.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: