Nobels Fredspris har tappat all sin trovärdighet

9 10 2009

Obama (!) har fått Nobels Fredspris för:

”för sina utomordentliga insatser för att stärka demokratin och de nationella samarbetet. Han har som president skapat ett nytt klimat i internationell diplomati, där dialog och förhandlingar är att föredra, sa Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland, när han meddelade vinnaren av årets pris.” – Saxat från Aftonbladet.se

Varför ska inte Obama ha fredspriset då? För att han är leder sitt land i krig! Hur kan en man som leder världens enda supermakt i krig ens vara påtänkt för ett fredspris?  I ett år har han suttit vid makten och han får Nobels fredspris?!

Jag kan förstå att Nelson Mandela får fredspriset, när han släpptes kunde han släppt lös en våg av hämnd och död, men valde att verka för fred.  Kofi Annan, absolut! Shirin Ebadi som kämpade för kvinnors och barns rättigheter i Iran, absolut! Jag kan till och med förstå varför Mikhail Gorbachev fick fredspriset!

Visst har man haft idiotiska bottennapp innan som Simon Perez och Muhammad Yunus och efter att Al Gore fått fredspriset så var jag nog inte ensam över att tro att man inte kunde nå en lägre nivå, men det gick tydligen!

Vad hoppas man uppnå genom att ställa sig in hos USA? Av alla nominerade så var Obama inte ens bland de 100 främsta utmanarna om priset? Denis Mukwege som har ett sjukhus för våldtagna kvinnor i Kongo, Sima Samar som kämpar för kvinnors (!) rätt i Afghanistan (!!!) för att bara nämna några som borde uppmärksammats. Men fredsarbetare i Afghanistan kanske inte är vad man vill lyfta fram när NATO trycker på?

Att Obama sagt sig vilja minska på kärnvapnen är knappast något som ens borde väga in? Om jag lovar att uppfinna ett piller som ger dig all näring du behöver för en dag, får jag kemipriset då?

Nobels Fredspris är numera en parodi, förutom det absurda vurmandet för väst så har man lyckats med att välja en man som ökar USA´s styrkor i Afghanistan. Kriget trappas UPP och han får Nobels ”fredspris”.

Det är ett hån mot hela Mellanöstern, det är en parodi på ordet fred och det är en tragedi för Nobel-stiftelsen.

Det är sjukt och jag känner mig illamående. Plötsligt känns hela min utbildning patetisk när krigsherrar får fredspriset…

Så här ser Nobels Fredspris ut 2009

Så här ser Nobels Fredspris ut 2009

Norge kanske borde omdefiniera ordet FRED?

(Svenska Freds Ordförande hittar rätt även hon, klicka för länk)

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: