EU´s militarisering

6 10 2009

Med tanke på min utbildning tänkte jag tillägna mitt första inlägg till freds och konflikt-vetenskapen.

Det är väl få som har missat att Irland nyligen röstade ja till Lissabonfördraget och dess effekter är många. Det mest uppenbara att prata om är ju EU´s totala förakt för demokratin. Precis som Israel, USA och EU gjorde i Palestina när man inte röstade som man blivit tillsagda, så fick man en ny ”chans” att rösta rätt. Men då det känns som att detta är uppenbart och obestridbart, så tänkte jag titta på militariseringen av EU.

Förutom att det stärker marknadsliberalismen och minskar de nationella parlamentens makt  så rör sig projektet EU mot en ny statsbildning, mot en superstat med USA som modell. Det är detta jag kommer att fokusera på (denna gången).

Utvecklingen mot ett Europas Förenta stater är tämligen uppenbar och sida vid sida så militariseras Europa.  EU har sedan några år haft en gemensam utrikespolitik och detta kommer att stärkas ytterligare med Lissabonfördraget, detta manifesteras i EU´s nya utrikesministerpost.

En av de största förändringarna i konstitutionen
görs på försvarsområdet. EU
har haft ett militärt samarbete under
flera år. En snabbinsatsstyrka som ska
kunna sättas in med 60 000 soldater i
andra delar av världen har upprättats.

En snabbinsatsstyrka som ska kunna sättas in med 60 000 soldater i andra delar av världen har upprättats och här kan man notera en stor förändring. Genom att Lissabonfördraget träder i kraft så ska vi ha ett gemensamt försvar av närområdet, det som är skrämmande är dock att ingenstans så krävs det att FN´s säkerhetsråd godkänner det. Nu kan man diskutera säkerhetsrådets legitimitet och FN i stort, men det är en annan sak. Att man inte explicit skriver att man fogar sig efter FN inte bara underminerar organisationen, utan ställer utan tvekan frågan; Är Förenta Nationernas tid förbi?

Nåväl, EU blir även en militär allians. Tanken är att om en medlemsstat anfalls så ska alla andra stater rusa till den angripna statens hjälp. Med andra ord kollektiv säkerhet. Detta innebär självklart att den svenska neutraliteten och alliansfriheten upphör att existera. Det ska dock tilläggas att man lagt till plattityden att man ska respektera de olika ländernas traditioner på området.

Genom att vi blir indragna i en allians där de flesta länderna är NATO-medlemmar och det faktum att vi samarbetar med krigsalliansen öppnar ytterligare för ett framtida svenskt medlemskap.

I Lissabonfördraget artikel 27 punkt 3.1, står det att ”Medlemsländerna förbinder sig att gradvis förbättra sin militära kapacitet.” Den ”fredliga” Europeiska Unionen visar sitt sanna jag?

I Sverige så ersätter vi den allmänna värnplikten sakta men säkert med en proffesionell armé, väl anpassad för EU´s krigsmaskin.

Uppenbarligen så finns det delade åsikter när det gäller upprustningen av EU, annars skulle det inte hända. Men det som skrämmer mig är att det finns ingen verklig debatt kring militariseringen av EU.

Är det bara jag som blir mörkrädd? Finns det skäl till upprustningen som jag inte är medveten om?

Vem är det vi skyddar oss mot? Terrorister? Ryssland? Kina? Barbados?

En vanlig syn i framtiden?

Annonser

Åtgärder

Information

One response

16 12 2012
Den Moderata (S)taffagepolitiken fortsätter skyffla väljare till SD « Nemokrati

[…] EU:s tilltagande brist på både demokrati, fred och välfärd är något som i allt mindre utsträckning bekymrar vare sig regeringen eller de […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: